Atacuri de panica/Anxietate- Înțelegerea senzațiilor -tehnică ce poate fi de folos persoanelor cu atacuri de panică și/sau anxietate

Prin sistemul său de stocare și transmitere senzorială, corpul deține multiple chei care deschid drumul către o multitudine de resurse pentru identificarea ,accesarea și rezolvarea experiențelor traumatice.

Identificarea declanșatorilor traumatici reprezintă una dintre cele mai mari provocări din psihoterapia traumei. Stimulii din mediu pot declanșa o reacție traumatică în mod neintenționat la un client. De multe ori, persoana rămâne cu reacția fără a avea vreo idee ce a declanșat-o. A urmări reacția până la sursă ,până la declanșator, poate constitui o sarcină importantă. În acest scop conștientizarea corporală poate reprezenta un ajutor util. Urătoarea procedură este folositoare pentru identificarea declanșatorilor.

  • Observă ceea ce simți în corp chiar acum. Fii cât de precis este posibil, în special în ceea ce privește perturbările respirației, ritmul cardiac și ale temperaturii.
  • Gândește-te în urmă pentru a identifica momentul în care te-ai simțit calm ultima oară -acela este punctul A
  • Identifică ,în mod aproximativ, momentul în care ai început să te simți tulburat-acela este punctul B
  • Condu-ți mintea înainte și înapoi între punctul A și B, observând toate aspectele mediului tău înconjurător: oameni, conversație, obiecte, comportamente. Amintește-ți ,de asemenea la ce te gândeai în fiecare etapă. Observă ce se întâmplă în zona de conștientizare corporală pe măsură ce te concentrezi asupra fiecărui aspect.
  • Pentru fiecare element întreabă-te : „Acesta este cel care m-a supărat/speriat/perturbat?” și observă-ți reacțiile corporale și emoționale.
  • Probabil vei identifica elementul declanșator printr-o intensificare imediată a senzațiilor corporale neplăcute și/sau o intensificare a emoțiilor.

extras din cartea „Corpul își Amintește” de Babette Rothschild.

 

 

Share the Post:

Related Posts