Smartphone-urile și rețelele sociale distrug sănătatea mintală a copiilor – analiză Financial Times
Dovezile efectelor catastrofale ale creșterii timpului pe care copiii în petrec în rețelele sociale și în universul digital sunt acum copleșitoare, arată o analiză făcută de Finacial Times.
Conform acestora, a crescut puternic și ponderea celor care se consideră ratați, care se îngrijorează foarte mult și care sunt nemulțumiți de viața lor.
Aceleași tendințe sunt vizibile și peste Atlantic. Numărul de liceeni din SUA care spun că simt că viața lor este lipsită de sens a crescut vertiginos în ultimii 12 ani.
În Franța, ratele depresiei în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 de ani s-au dublat de patru ori în ultimul deceniu.
Oriunde te uiți, sănătatea mintală a tinerilor se prăbușește, iar punctul de inflexiune este unul constant: în jurul anului 2010, când smartphone-urile au trecut de la statutul de obiecte de lux la accesorii omniprezente, constată Financial Times.
”Socializarea digitală a înlocuit întâlnirile în format fizic. Ponderea adolescenților din SUA care se întâlnesc în persoană cu prietenii mai puțin de o dată pe lună a fost de 3% între 1990 și 2010, dar a ajuns la 10% până în 2019, în timp ce ponderea care spun că sunt „constant online” a ajuns acum. 46 la sută”, afirmă autorii analizei.
Ponderea adolescenților din SUA care se întâlnesc în persoană cu prietenii mai puțin de o dată pe lună a fost de 3% între 1990 și 2010, dar a ajuns la 10% până în 2019, în timp ce ponderea care spun că sunt „constant online” a ajuns acum la 46% . Dinamica la nivel individual este izbitoare. Studiile arată că, cu cât adolescenții petrec mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât sănătatea lor mintală este mai proastă. Declinul este mai abrupt în cazul fetelor, care petrec mai mult timp pe rețelele sociale decât băieții, ceea ce explică deteriorarea mai accentuată sănătății mintale a fetelor decât a băieților. Adolescenții britanici ce petrec 5 sau mai multe ore pe zi pe rețelele de socializare prezintă un risc de trei ori mai mare de automutilare față de colegii lor mai puțini conectați. În SUA ,situația este similară în ceea ce privește ideile suicidare .
Aceștia precizează că ”există voci care subliniază că o corelație nu înseamnă cauzalitate. Într-adevăr. Dar acum avem un număr tot mai mare de cercetări care arată că reducerea timpului pe rețelele de socializare îmbunătățește sănătatea mintală.
Sursa-Finacial Times- Smartphone and social media are destroying children’s mental health-by John Burn-Mursoch